Изберете вашата държава и език
 
1 юни 2016

АНАТОМИЯ НА ПЕРФЕКТНАТА ЛЯТНА ТУНИКА

news-image

Анатомия на перфектната лятна туника

Ако има нещо, от което в GANG да разбираме по-добре от всички на пазара, това са туниките. Причините да ги предлагаме са две – туниката е изключително практична дреха - акцентира върху най-доброто от всяка фигура, лека и удобна е, комбинира се лесно; туниката е и най-емблематичната традиционна индийска дреха, която влагаме във всяка наша колекция, в различни и модерни интерпретации.  Как обаче да разпознаем в каква туника си струва да инвестираме през настъпващия летен сезон?

Лятната туника има редица превъплъщения – удобна дреха за градската жега, елегантен вариант за по-непринуден и шик вечерен тоалет, и разбира се – страхотно решение за плажа.

Каквато и роля да й дадеш обаче, твоята туника трябва да отговаря на критерии за качество, които да ти гарантират че ще я носиш с удоволствие и че ще ти служи дълго. Нещата, на които да обърнеш внимание когато пазаруваш са материята и кройката – ако са перфектни, ще имаш туника, с която всеки топъл ден ще бъде повод за самочувствие, а ако не са – за паника. Прочети внимателно следващите редове, за да си осигуриш прохладно и комфортно лято.

МАТЕРИЯ

Традиционно, индийските туники се изработват от фин памук. Това е прекрасно за топлото време, защото памучните материи са много проветриви и  хигроскопични - попиват отлично влага. Но памукът далеч не е единственият качествен вариант за материя. Вискозата – абсолютната кралица на естествените нишки, често го превъзхожда по редица показатели. Първо, нека уточним какво е вискоза, защото битува едно изцяло погрешно схващане, че тя е изкуствена материя.

Вискозата, най-общо казано, е естествена нишка, която се обработва по технология, с която традиционно се обработват изкуствени нишки. Ползата от това, е че се получава материал, който по мекота и лекота често превъзхожда памука, но  цветовете по-ярки и се глади несравнимо по-лесно. Негатив - не притежава хигроскопичните свойства на памука и често е смесвана с полиестерни и други изкуствени нишки. Можете да се предпазите от това като се уверите, че плата няма прекомерна лъскавина, на пипане наподобява мек памук и при намачкване остават леки до средни гънки.

И така, първи знак, че сте попаднали на качествена туника е материята – памук, вискоза или смес – памук и вискоза.  Колкото по-тънък е платът, толкова по-подходяща е туниката за плажа – защото изсъхва много бързо на слънце и е проветрива. Трябва обаче да се има предвид, ако желаеш да я носиш и в градски условия, че по горепосочената причина туниките категория „плажни“ често са и леко прозрачни.

  1. Кройка

Идеалната градска туника е с дължина до ханша или средата на бедрото и е с леко разкроен силует. В горната си част стои леко свободно. Дължината на ръкавите е според твоите предпочитания – традиционно е с ръкав до лактите, който можеш да навиеш, когато поискаш.

Много е важно да се вземе под внимание, че ръкавите на туниките често са скроени малко по-широки, както всъщност е скроена и цялата горна част на дрехата. Това е така, защото при изработката на модела от естествена материя липсва еластичност, която се компенсира от по-свободната кройка. Това е важно за да има голяма свобода на движение, която в крайна сметка създава усещането за комфорт и лекота.

Ако си почитател на истинското етно, можеш да пробваш и дългите туники до средата на прасеца. Право скроени, те издължават и вталяват значително силуета. Дългите туники е добре да имат и цепки долу от двете страни, за да може придвижването да става свободно.

Хубаво и практично,  но незадължително допълнение към туниката са пришитите към  нея връзки на талията, посредством които любителките на вталения силует могат да напаснат конкретния модел към собствената си фигура. На същия принцип се пришиват и връзките за набор под бюста – вариант подходящ за дами с повече ширина в талията, които не харесват изцяло свободните силуети.

Що се отнася до плажните модели – там единственият критерий е удобството. Предпочитай много свободно скроени туники, с паднало рамо или дълбоко деколте, за да си подсигуриш не само защита, но и прохлада. Целта на този тип дрехи е да те предпази, без да те скрива прекалено от слънчевите лъчи. Избягвай изкуствените материи – дори красивият и примамлив шифон, защото провокират допълнително загряване и изпотяване. На тях можеш спокойно да заложиш вечер.

  1. А как да нося моята туника?

Зависи от дължината й. Но никога няма да сбъркаш, ако облечеш туниката си със стреч дънки /пробвай с накъсани, за по-младежки и бунтарски вид/ или друг тип еластични панталони, или пък клин. Свободната туника трябва да бъде балансирана с обрана долна част, защото в противен случай рискуваш да изглеждаш оптически по-пълна, а силуетът ти да прилича на правоъгълник.  Вярно е, че традиционно в Индия туниката се носи именно с широк панталон  - например т.нар. пенджаби, но този вариант е строго традиционен и не е особено приложим в модерни, градски условия, особено през лятото.

През лятото туниката стои страхотно и с къси панталони , но избягвай да я носиш с поли. Свободната туника, съчетана с разкроена пола прави силуетът да изглежда увиснал, разширява и скъсява фигурата.

Ако вече имаш запас от красиви туники за лятото – увери се, че са наистина качествени, за да се радваш пълноценно и на тях, и на топлото време. А ако все още не си пробвала да носиш тази страхотна дреха, КЛИКНИ ТУК и избери своята нова и страхотна лятна ТУНИКА при нас!