Изберете вашата държава и език
 
4 юли 2016

ДА НОСИМ ТУНИКИ – ОТГОВОРИ НА 5 ВАЖНИ ВЪПРОСА

news-image

ДА НОСИМ ТУНИКИ – ОТГОВОРИ НА 5 ВАЖНИ ВЪПРОСА

Защо летните туники са с дълъг ръкав? И защо понякога са твърде дълги или пък твърде свободни? Мога ли да нося дългите туники като рокли? Как да съм сигурна, че ще избера точния за мен размер?

 

Да, туниката е любимата дреха на клиентите на GANG. В нашите магазини винаги има памучни туники, етно туники, летни туники, плажни туники, туники с къси ръкави, туники с дълги ръкави, туники от вискоза, кенарени туники, свободни туники и дори дантелени туники! За нас е важно всяка дама да открие своя модел и да го носи с удоволствие.

Въпреки популярността на туниките и въпреки тяхната практичност и удобство, някои техни особености все още будят въпроси. Като лидер в продажбите на туники на българския пазар се чувстваме не просто компетентни, но и длъжни да отговорим на тези въпроси. Правим го, защото считаме за важно да познаваме дрехите – тази култура спестява пари, време и разочарования.

И така, 5 въпроса, на които най-често се налага да отговаряме във връзка с най-продаваният ни артикул – туниките:

Защо летните ви туники са с дълги ръкави?

Този въпрос е съвсем логичен, предвид горещините през лятото. Нека обаче обърнем внимание на следните неща – туниките, ако са качествени, са изработени от леки, естествени и дишащи материи; повечето са скроени свободно; често летните туники са в бяло. Тези три привидно нямащи връзка с въпроса факти реално са неговият отговор – летните туники са с дълги ръкави, защото предназначението им по правило е да предпазят кожата /включителнои тази на ръцете/ от силните летни слънчеви лъчи, като същевременно осигурят дишане и охлаждане на кожата,както и ефективно попиване на потта. Белият цвят отразява силните слънчеви лъчи, а свободата на движение освен комофорт, подсигурява и прохлада. Ето защо дългите ръкави са със съвсем функционална цел и всяко евентуално неудобство, свързано с тях, е компенсирано от материята и/или кройката на туниката – за да си защитена, без да има компромиси с комфорта ти.

Вашата лятна туника ми е много голяма, а пише, че е свободен размер и пасва на много фигури!Защо не ми става?

Понякога индийските летни туники и рокли пристигат при нас без размери, в така наречения „free size” – най-често това са модели за плажа. Те са оставени доста широки и това отново е с функционална цел – да се осигури удобство и прохлада, без значение размера и формата на тялото. За тези модели е нормално да стоят много широко, но има дами, които не са очаквали точно това и остават с впечатление, че моделът, който са получили е със сгрешен размер. Размерът категорично не е сгрешен – той така или иначе е един. Разочарованието тук идва от липсата на информираност какво точно да се очаква от подобен модел, както и липсата на навик да се носят много свободни дрехи.

В GANG се стараем да ограничим до максимум подобни ситуации, и  при всички модели free size сме се постарали да уточним за диапазон от какви размери са най-удачни. По това ще се ориентираш дали даден модел е подходящ за теб. Освен това през последните лета наблягаме на туники и рокли от вискоза, която пада по-тежко от чистия памук и обира излишните обеми при силуета, запазвайки удобството и свободата при носене.

Купих си туника, но ми е прекалено дълга! Защо изглеждам толкова странно в нея?

Нека уточним нещо важно – в първоначалния си вид, туниката винаги е била дълга минимум до средата на прасеца. Отново с функционална цел – в източните страни хората често носят туники като самостоятелни дрехи, а не като част от съчетание. Респективно точно както дългите ръкави са предвидени да предпазят кожата на ръцете от изгаряне, така и дължината до средата на прасеца и надолу е предвидена да предпази краката. Разбира се това е едно много буквално тълкуване на туниката и за нас е ясно, че това рядко е приложимо в модерното градско ежедневие. Въпреки това това лято пуснахме няколко модела дълги туники и сме щастливи да отбележим, че те не само зарадваха клиенти, запознати с носенето им, но и създадоха нови почитателки на стила – дами, които дори не бяха подозирали, че дълга туника с тесни панталони например стои изключително модерно!

За да няма неприятни изненади, винаги обръщай внимание на описанието на всеки модел – там изрично е упомената дължината му.

Купих си дълга туника и исках да я нося като рокля, но е твърде прозрачна! Защо дългите туники да не могат да се носят и като рокли?

Когато една дълга туника е подходяща и за рокля, ние изрично я описваме като туника/рокля. Там се вземат предвид особеностите на кройката и , да, прозрачността на материята. Повечето дълги туники могат да се носят като рокли, но преди всичко в морска и плажна обстановка, защото фините платове, от които са направени пропускат светлина. Понякога получаваме модели с подплата, които лесно се трансформират от плажен в градски вариант на съответната дреха, но и в тези случаи наличието на подплата е изрично упоменато в описанието. Разбира се винаги можеш да се снабдиш с една универсална подплата в телесен цвят, с която сама да решаваш кой модел как да носиш независимо от плата, но имай предвид, че за горещото лято това е изпитание за кожата, освен ако подплатата не е изключително лека и проветрива сама по себе си. Внимавай и за кройката – няма как да носиш разкроена подплата под дреха с прав силует, защото ще се получи неприятно събиране на плат и издуване. Обратният случай – когато сложиш права подплата под разкроен модел пък е компромис с комфорта ти. Най-добре е да се снабдиш с два варианта – прав и разкроен. И да съобразяваш дължината на желания модел с дължината на подплатата, която имаш.

Купих си туника, но ми е тясна в ханша! Съобразих размера си с вашата таблица, защо тогава се получи така Как да съм сигурна, че избирам точния си размер, когато поръчвам?

Това е един от най-важните въпроси, чийто отговор от много време искаме да уточним. Както вече си наясно, към всеки наш модел има приложена таблица с размери. Не всички тела са стандартни, обаче. Ето защо трябва добре да познаваш тялото си и да знаеш, че има някои основни правила, които да имаш предвид при определяне на размера си с помощта на таблицата, които, ако съблюдаваш стриктно, те уверяваме, че няма как да поръчаш погрешен размер. Какво трябва да знаеш?

По правило, при определяне на размера ти за покупка на дреха, винаги се взема под внимание преди всичко най-изпъкналата част от тялото ти. Тоест, ако не влизаш с точност в даден размер, защото например ханшът или бюстът ти са с размер или повече разлика спрямо останалата част от тялото, то тогава се съобразяваш с размерите именно на ханша или бюста, в зависимост кое от двете е най-вероятно да създава проблеми при носене на съответната дреха. По правило за размер на разкроена туника, разкроена рокля или блуза се взема под внимание обиколката на бюста. За правите модели – бюста и ханша, като компромисът се прави с бюста – тоест ако ти е нужен по-голям размер заради ханша, съобразяваш се с това. Ширината, която ще се получи в бюста често не просто не е проблем, ами и визуално балансира силуета.

В GANG предлагаме и доста модели с еластичност, където проблемът с размера значително се тушира, тъй като разтягането на плата компенсира несъответствията с фигурата. Все пак е важно да се има предвид, че еластичността също има граници. Ако не желаеш дадена туника или дреха като цяло да те „описва“, преценявай я по горните правила, независимо от еластичността й.

Добър вариант са и туниките свободен размер, за които ти разказахме в точка 2 – те са направени именно за дами с различни обиколки, които искат да се чувстват удобно и да изглеждат добре без да отделят твърде много време на това да мислят как да напаснат дадена дреха към нестандартната си фигура.

И накрая – винаги чети нашата FAQ страница – често задавани въпроси. Там сме дали подробни указания как да сведеш рисковете на пазаруването онлайн – не само на туники, но и на всички останали артикули, до минимум.

Туники, туники, туники.....дълги, къси, с ръкави, без ръкави - различни, но винаги удобни, практични и красиви! Не се лишавай от радостта, която ще изпиташ от носенето им, особено сега през лятото. КЛИКНИ ТУК и избери СВОЯТА ТУНИКА СЕГА!