Изберете вашата държава и език
 
22 юни 2016

ЛУКСЪТ НА ПАМУЧНИТЕ ДРЕХИ

news-image

 

ЛУКСЪТ НА ПАМУЧНИТЕ ДРЕХИ

Ако си почитателка на естествените материи или пък имаш чувствителна кожа и ти се налага да носиш облекла, изработени от тях, то няма как да не си се докоснала поне веднъж до магията на памучните дрехи. Неслучайно в GANG те са издигнати в култ – заради високото качество на памука като материя, както и за достъпния лукс, който предлагат.  

Една от основните характеристики на ЕТНО е удобството. Ето защо памучният плат във всичките му разновидности е един от основните материали на този стил. Това е една от основните причини да ни е любим и да сме се посветили изцяло на него. Най-често от памук се изработват ефектни памучни туники, блузи и поли, а през лятото – и свободни панталони.

Памукът е многогодишен храст, който образува нежни бели топчици, от които се получават меки и леки влакна. Около 2 и половина процента от обработваемите земи в световен мащаб са посветени на отглеждането на памук. Причините той да бъде сред най-ползваните материи в целия свят, особено през лятото не са малко. Ето кои са основните му предимства:

  1. Мекота

Едва ли има по-мека материя от памука. Неслучайно именно от него се правят бебешките дрехи. Няма нищо по прекрасно от докосването на мек памук до фината бебешка кожа, или пък до чувствителна кожа, която се нуждае от специална защита.

  1. Хипоалергенен е

Като си говорим за чувствителна кожа е важно да се отбележи, че памучните дрехи са подходящи и за хора с кожни алергии. Спалното бельо и медицинският текстил се правят само от памук. Дори съществува специална разновидност, наречена „медицински памук“, която се произвежда само за такива цели, но по същество не се отличава твърде много от най-разпространените текстилни модификации на влакната.

  1. Защита

Сигурно си чувала как бабите хвалят памучните тъкани, че държат хладно през лятото и топло през зимата. Ами съвсем прави са. Памучните материи са с много добри изолиращи свойства и създават изключителен комфорт на тялото при екстремно ниски или високи температури, защото „улавят“ и задържат естествената му температура. И макар през зимата памучните дрехи да се обличат преди всичко като допълнение към дрехите от плетива , те спомагат да се затопли тялото и осигуряват естествена мека преграда между него и острите нишки на вълната и преждите като цяло.

  1. Хигроскопичност и проветривост

Ако през зимата памучните дрехи са с по-скоро поддържаща роля, то през лятото те са центъра на всеки гардероб. Това е така, защото памукът е с изключителна хигроскопичност – способност да поема влага. Освен това съхне бързо на топлината на тялото и способства за правилната циркулация на въздуха между кожата и дрехата. Това е много важно, защото през лятото се потим и е добре дрехите ни да могат да поемат достатъчно добре влагата, без да я задържат прекалено дълго, за да не се получават настинки.

  1. Здравина

Принципно памучната нишка сама по себе си е здрава, но ако се изтъче тънко  /т.нар. фин памук/ или ако се третира с прекалено агресивни препарати, изтънява и се нуждае от нежна и внимателна поддръжка. Памучните платове обаче се произвеждат в хиляди разновидности, някои от които са с голяма здравина.

Освен предимства, памучните материи имат и някои недостатъци. Добре е да ги познаваш, за да сведеш до минимум проявата им или, ако все пак се появи проблем, да знаеш точно как да го разрешиш

Крехкостта на памучните материи използвани за облекла е един от тези проблеми. Други са мачкането, свиването при пране и избледняването на цветовете във времето. На какво се дължат тези слабости и как да ги преодолеем?

Като материя изтъкана от 100% естествени влакна без допълнителни обработки, памучният плат не е от най-издръжливите. Този проблем се засилва при неправилна поддръжка и съхранение. Ако държиш памучните си дрехи на влажни места, или ги оставяш дълго мокри след пране, рискуваш да получат мухъл и неприятна миризма. Ако ги сушиш на силно слънце прекомерно стават още по-крехки, а цветовете избеляват.  Освен това след пране се мачкат и свиват. Как можеш да предотвратиш всичко това?

Първо, да започнем с прането. Идеалният вариант е памучните дрехи, особено тези от 100% памук и от фин памук да се перат ръчно, с препарат за бебешки дрехи. В никакъв случай да не се търкат, извиват и опъват. Кратко накисване и изпиране с леко намачкване в сапунена вода е напълно достатъчно. Старай се да не ползваш агресивни избелващи препарати за белите си памучни дрехи, защото те разяждат плата и с времето го „даряват“ с неприятен жълт оттенък.

Абсолютно противопоказно е центрофугирането, както и сушенето в сушилня.

След пране, остави дрехите да се отцедят спокойно и след това можеш да ги простираш като всички останали дрехи. Предпочитай проветриви места без силна пряка слънчева светлина. Последната е добра за памучните дрехи само ако са бели, защото естествено им придава допълнителна белота.

Цветните памучни дрехи следва да се перат с хладка вода, с възможно най-лек препарат. За съжаление, чистият памук не задържа добре цветове, и ако не искаш да се разочароваш след няколко пранета, че дрехата ти изглежда бледа и износена, избирай цветни летни дрехи от памук в смес с вискоза, или с изкуствени нишки, който благоприятстват дългия живот на цветовете. Но дори и в тези случаи спазвай горните правила за пране, за да се радваш на любимите си модели по-дълго.

Мачкането на памучните дрехи е досаден проблем, но е един от най-малките им недостатъци. Това е така, защото дори и след изсушаване дрехите да са с множество гънки, чистият и фин памук се глади изключително леко. А ако е примесен с други нишки, често  е достатъчен само един полъх на гореща пара от ютията и дрехата е в отличен вид. Внимавай с температурата на гладене – чистият памучен плат поема добре високи температури, но смесите, най-вече тези с изкуствени нишки, се повреждат много лесно от гореща ютия. Ако имаш съмнения, глади през леко навлажнено памучно парче. Стара носна кърпа ще ти свърши чудесна работа. Нея можеш да ползваш и ако се налага да гладиш дреха от по-твърд и плътен памук, който често има нужда от много влага и пара, за да бъде изгладен, подобно на лена.

Свиването на памучните дрехи също не е фатално, и почти винаги е в резултат на непознаване на материята и неправилно пране и сушене. Памукът НЕ СЕ СВИВА ако се пере с хладка вода и се свали от простора и изглади добре с пара още влажен. Така и самото гладене се улеснява много, а остатъчната влага по дрехата се изпарява за минути.

Що се отнася до съхранението – дръж памучните си дрехи на закачалки, а не нагънати на рафт. Така ще запазиш най-добре формата и вида им. Дрехите от по-твърд памук и от памучен деним можеш и да сгъваш – това няма да ги деформира и намачка.

А сега нещо много ВАЖНО. Добрите производители на памука не са тези, които се опитват всячески да „скрият“ слабостите на памучните материи,  а тези, които ги познават много добре и съобразяват всичко – от цветовете до кройките именно с тях.

Как да разпознаеш качествената памучна дреха от некачествената?

Сигурно си казваш –памукът е памук, всяка дреха, стига да е направена от хубав памук е качествена. Това е така, но и не е така. Истината е че от /чист/ памук не стават всякакви дрехи.  Сполучливи и трайни стават преди всичко леко до средно свободните модели. Ето защо и ЕТНОТО, в което ексклузивно се ползва памук, предлага преди всичко такива силуети. Причината за това не е сложна, а въпреки това остава незабелязана и за недостатъчно квалифицирани производители, и за недостатъчно бдителни потребители. Става дума за шевовете.

Шевът на една дреха е нейната най-уязвима точка на напрежение. С колкото и здрави конци да се шият, подложени на голямо напрежение, шевовете на дрехите от памук се цепват лесно, или образуват неестетични дупчици около бодовете на иглата. Ето защо предпочитайте свободни памучни дрехи, които не се впиват никъде по тялото. Памукът поначало няма никаква естествена еластичност и ако не е с допълнителен примес на еластан или друга разтеглива нишка, не следва се крои в тесни и ограничаващи движенията дрехи.

А ти харесваш ли памучните дрехи? Ако да, няма причина да не се възползваш от достъпния лукс, който те предлагат. С малко повече старание, отношение и полезна информация ще ти служат дълго. А за нови и качествени памучни попълнения, КЛИКНИ ТУК и запази този линк в „Любими“. Така всеки ден лесно ще можеш да проверяваш за нови модели и специални предложения.