Изберете вашата държава и език
 
9 февр. 2017

Рокли за работа – как да изберем подходящо офис облекло без да пожертваме женствеността

news-image

Ако си работеща жена и обичаш да носиш рокли....

В навечерието на сезона на роклите решихме, че е време да погледнем на тях от повече гледни точки. Роклята не просто е любимата дреха на нашите клиентки – тя е любимата дреха на повечето  жени като цяло. В ежедневието, едно от най-големите й преимущества е, че тя е изключително практично и все пак женствено решение за офис-гардероба на всяка работеща жена.Това е достатъчен повод да гледаме на нея сериозно. Както между другото ще гледат и на теб, ако в офиса си не просто хубава, а и адекватна на работната обстановка.

В съвремието работният дрескод вече не е това, което беше. Фирмите, които задължават служителите си да носят униформи например са строго специализирани и съвсем не са много. Все още обаче има места, на които е необходимо да се съблюдават някои правила на обличане. И те не са самоцел – дрехите са сила. Те могат да направят чудеса, когато са правилно подбрани или обратно - да са абсолютно бедствие, когато не са. Те показват интелигентност, съобразителност и отношение. Как да се възползваме успешно от това?

През всички тези години в сферата на търговията с дамски дрехи, ние в GANG сме наясно, че голяма част от клиентките ни са работещи жени. При това сериозни работещи жени с добър вкус. И обожават рокли! Ето защо решихме да съберем опита си от пробните на магазините ни и обратната връзка от редовните ни клиенти, за да направи кратък наръчник „КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПОДХОДЯЩИ РОКЛИ ЗА ОФИСА“ и да хвърлим малко светлина върху изкуството на женственото бизнес – обличане. Да видим дали сме се справили!

Защо женствено? Защото за всички е известно, че ограниченията в бизнес облеклото се отнасят преди всичко до жените. Дори в бизнес среда те са изкусителни създания, което е нож с две остриета! Това е както предимство така и недостатък. Предимство е защото няма нищо по-силно от комбинацията красива, интелигентна и способна жена – професионалист. Недостатътък идва от това, че често интелигентността и професионализма остават на заден план, особено когато усилията са предимно в това да се подчертае красотата. Звучи съвсем нормално една жена да се стреми да бъде атрактивна на работното място, но за никой не е тайна, че често това става причина същинската й работа да не бъде взета достатъчно насериозно. Дали това е мит или действителност, няма как да знаем със сигурност, а и вероятно на всяко работно място нещата стоят по различен начин. Ето защо обаче си струва да проучим възможностите да се намери златна среда между женствената и все пак будеща уважение и доверие визия и именно върху това ще поразсъждаваме сега.

Несъмнено, символът на женския гардероб е роклята. Тя е абсолютен носител на идеята „жена“. Как се вписва в офис-облеклото?

И така, роклите за офиса, ако са подбрани правилно, отговарят на следните условия:

Оставят достатъчно на въображението

Това означава, че дълбоките деколтета са оставени в гардероба за някоя гореща вечер в бара и вместо тях роклята, която си избрала за офиса е отворена най-много до под ключицата. Подходящ тип деколтета са лодка, овално, както и класическите разновидности на яката. Последната позволява няколко разкопчани копчета – все пак сме жени!

Не са прекалено драматични, но не са и прекалено артистични

Малката черна рокля и въобще изцяло черните рокли не са подходящи за работа, заради противоречивия характер на черния цвят и пряката му връзка с драматични събития от всякакъв характер. Принципно малката черна рокля не е подходяща и в друг аспект, но него ще обсъдим след малко.

И така  - драматичните рокли остават в гардероба. А онази страхотна рокля на големи цветя с пайети на деколтето? Ами, тя също остава там. Артистичността на облеклото е предимство в много тесен кръг професии и ако не практикуваш някоя от тях е добре да не залагаш на нея. Прекалено фриволното и алтернативно облекло създава усещане, че си непредсказуема или че не гледаш сериозно на делата си.

Ако все пак харесваш по-ярки цветове или си почитател на принтове, няма проблем. Просто избери рокля с детайли и акценти в по-ярък цвят, но по-класически основен нюанс. Що се отнася до принтовете – нека не бъдат твърде ярки и твърде обемни като детайл. Остави това на картините в офиса.

Прекалено дълги или прекалено къси

Кое е по-лошо – да отидеш на работа с прекалено дълга или с прекалено къса рокля? Всъщност и двата варианта са неприемливи. Причината за това е, че дължината на роклята има пряко отношение към повода, по който е облечена тя. Спомни си за малката черна рокля, която споменахме преди малко. Тя е малка, защото е къса, а късата рокля често създава асоциации с бар, дискотека или романтична среща.  Дългата рокля от своя страна напомня на летни дни и плажове. За съжаление нито едното, нито другото не е част от работното място, където роклята е най-добре да бъде с дължина малко над коляното /ако харесваш колената си/ или малко под коляното /ако харесваш прасците си/.

Подчертават най доброто от фигурата

Това е една много спорна точка. Принципно ние сме против това фигурата да поставя ограничения на личния стил и чувство за естетика на която и да е жена. Факт е обаче, че съвсем обективно почти няма жена, която да не харесва нещо в тялото си. И това да подбереш рокля, която да подчертава повече достойнствата отколкото недостатъците му  е въпрос преди всичко на чувството на комфорт и увереност, което това би ти донесло, отколкото на каквито и да било общоприети и наложени стандарти за красота. Затова - довери се на себе си на начина, по който се чувстваш.

Осигуряват удобство предвид особеностите на офис работата

Какво представлява работата в офис? Дълги часове пред компютъра, заседателни зали, сядане, ставане и така нататък. Ето как дължината на роклята всъщност далеч не е просто въпрос на предразсъдъци и остарели разбирания за приличие, а абсолютно практично съображение, отнасящо се най-вече до моментите, в които сядаш и роклята ти внезапно става много по-къса отколкото е в действителност и в най-добрия случай разкрива прекалено много от ограничителя на чорапогащника ти. Това може и да не е твърде видно, когато си зад бюрото, но във всички останали случаи може да бъде причина за неловка ситуация.

Друг проблем на носенето на рокли и необходимостта да си седнала през повечето време се отнася до мачкането. Когато пазаруваш рокли за офиса, избирай материи, които не се мачкат, перат се лесно и не изискват гладене. Няма нищо по-лошо да имаш измачкана рокля и в работно време, a и след това. Летният период е особено деликатен, защото тогава залагаме на материи като памук и лен, а те са всеизвестни с това, че много се мачкат. Като фирма, която в продължение на 20 години продава предимно дрехи от естествени материи, те съветваме, по отношение на роклите  /а и на полите/ да избираш такива, които са смес от естествена и изкуствена материя. Това е гаранция не само за по-малко мачкане, но и за по-голяма тайност на тъканта и на цветовете й.

И последно – въпреки ограниченията, не се страхувай да експериментираш.

Защото ако има нещо по-лошо от това да се облечеш неподходящо за работа това е да се облечеш скучно. Дрехите са много силна комуникация на личността и да се използва правилно това предимство не е чак толкова трудна задача.

И не забравяй – при нас винаги има страхотна селекция РОКЛИ и за работа, и за удоволствия! КЛИКНИ ТУК и разгледай.