Изберете вашата държава и език
 
6 юни 2016

ТАЙНАТА НА ИНДИЙСКИТЕ ЕТНО БИЖУТА

news-image

Тайните на индийските етно бижута

Индийската бижутерия е цяла вселена, в която се съчетават всевъзможни метали, нишки, камъни, цветове, форми, техники. Трудно може да се намери друга естетическа култура, в която да има такова разнообразие от украшения, изработени с умение, култивирано векове наред. И ако стилът ЕТНО е твоят стил, то тогава непременно прочети следващите редове .

Нека започнем така - ЕТНО можеш да бъдеш и само с подходящите бижута. Това е невероятно улеснение, ако нямаш възможност да носиш пъстроцветни туники и рокли твърде често, а искаш да не изневеряваш на стила си. Бижуто, правилно подбрано, променя целия дух на една модна комбинация. Освен това инвестицията в няколко красиви ЕТНО бижута едва ли ще е по-голяма от инвестицията в същия брой дрехи. А три различни колиета върху една и съща блуза дават три различни визии, нали?  Спестяваш време за мислене пред огледалото и място в гардероба.

Тази концепция за улеснено достигане до ЕТНО стила в ежедневния ни гардероб страшно ни вдъхнови и през последните два месеца започнахме да издирваме и зареждаме повече и още по-прекрасни бижута,  с които да можеш да постигнеш това и ти. Искаме да ти разкажем за тях, за да се научиш да ги разпознаваш, да преценяваш по-добре качествата им, и да се възползваш максимално от възможностите, които те предлагат.

Първо, какво представляват и как изглеждат истинските индийски ЕТНО бижута?

Индийските ЕТНО бижута се изработват от най-различни материали, но най-вече мелхиор, рог, кост, полускъпоценни камъни, мъниста, мозайка, кожа и текстил. Рядко ще попаднеш на варианти със скучни или твърде еднообразни цветове и съчетания. Декорацията е във вид на инкрустация на камъни в метал, съчетание на кожа и бродерия, нанизи от мъниста и камъни, плочки мозайка, камъни в обков.

Характерна особеност на индийските етно бижута от естествени камъни е съзнателното избягване на правилните форми. Най-често ще ги видиш с минимална обработка, в голямо разнообразие от големини и форми. Дори обкова, в който понякога се поставят, следва тези форми, а не обратното.  Най- използваните камъни в този тип бижутерия са ахат, малахит, яспис, карнеол, розов кварц, планински кристал, аметист, лазурит, лабрадорит, тюркоаз – син и зелен, тигрово око и различни по вид пъстри минерали.

Внимание – имай предвид, че нанизите и обеците от едри естествени камъни обикновено са доста тежки. По възможност подбирай такива с по-малки размери или избери бижу от мъниста и камъчета, направени от прах, паднал при обработката на естествен камък, и примесен със смоли. Тези мъниста също са с висок процент естествени съставки и са много атрактивни, но са несравнимо по-леки.

Ако предпочиташ колие с висулка, там вариантите са много. Най-често при индийските ЕТНО бижута се срещат вариантите тип грозд от множество малки до средни плоски камъчета, подредени на редове, или по-дълго колие с висулка, която може да е от самостоятелен камък, или камък с обков.

Обкова при индийските етно бижута основно се прави от мелхиор – сплав от мед, никел, цинк и калай. При повечето хора тази сплав не причинява проблеми, но вземи под внимание състава й ако имаш непоносимост към  определени  метали. Мелхиорът е много добър за изработка на бижута метал, защото има качествата и блясъка на сребро, но на значително по-ниска цена. Освен това е гъвкав и позволява да се правят гривни и пръстени, на които можеш да коригираш ширината с просто притискане.

Бижутата от рог са също много интересни - в повечето случаи масивни и основно в гамата на естествените, земни цветове. Предлагат се най-вече гривни и колиета от рог, но се намират и пръстени. Тези бижута са с гладка повърхност и интересен рисунък, някои са лакирани за по-блестящ ефект.

Бижутата от мозайка са друг вариант за ЕТНО украшения, и са изключително атрактивни, защото самата мозайка се прави от миниатюрни пъстри плочки естествени камъни, подредени в сложни форми и в разнообразни цветови съчетания. Тези бижута обикновено не са тежки и са много издръжливи. Самата мозайка е подредена върху метални пластини от мелхиор със сребрист или златист завършек. От мозайка се правят и малки чанти – истински произведения на изкуството, с които да блеснеш на някакво по-специално събитие. Хубавото е че тези чанти са достатъчно здрави и стабилно изработени, и могат да бъдат предавани спокойно и на идните поколения.

В Индия се правят и прекрасни бижута от мъниста – най-често пластмасови, леки, в красиви, ярки и наситени цветове. Има и по-големи мъниста от обработен в сфери камък, в различни размери. Особено атрактивни са гривните с комбинации от различни сфери – има дами, които подбират състава на една такава гривна спрямо конкретни здравни или психологически съображения. За всеки е известно, че естествените камъни имат особени енергийни свойства, за много от които дори все още знаем съвсем малко.

След като вече познаваме по-добре състава и вариантите на етно бижутерията, идва въпросът -  как да подберем правилното бижу?

Индийските ЕТНО бижута се предлагат в пълната си гама – колиета, обеци, пръстени, гривни, брошки. Изборът на конкретен вариант зависи от навици, предпочитания и вкус – все субективни неща. Има обаче няколко обективни правила, при избора на бижу/та, с които ще избегнеш риска от грешки, които да те накарат да се чувстваш некомфортно, или да изглеждаш не така, както би искала.

Много често, дамите обичащи индийската ЕТНО мода и бижутерия, не се страхуват да натрупват много детайли по визията си, най-често бижута. И това е прекрасно! Това е същината на ЕТНОТО – свободата дори да прекалиш, ако това ти харесва и се чувстваш добре.

Ако обаче ти си сред дамите, които не държат на такова изобилие, или на които им харесва нашата идея за „лесна ЕТНО визия“ предлагаме да съблюдавш следните неща:

  1. Ако решиш да се облечеш с пъстра туника или рокля, това не означава, че не можеш да носиш и бижута – просто нека бъдат от метал или кожа без излишни детайли и цветове. Ако все пък много държиш на цвят, отличен вариант е да избереш бижу в нюанс, който присъства и в принта, или в цвят хармоничен на принта на дрехата.
  2. Ако дрескодът ти за работа не позволява пъстрите дрехи, няма проблем! Облечи се с подходящите дрехи и добави или един силен акцент, или няколко, които се съчетават добре помежду си. Избягвай масивните обеци или пръстени – заложи на масивно колие. Ако искаш да носиш няколко елемента – колие, пръстен и обеци, или колие, обеци и гривна, постарай се, ако не са в комплект, то поне да имат общ елемент, за да придадеш завършен вид на визията си.
  3. Не забравяй, че ако има места, към които не желаеш да насочваш погледи, трябва да избягваш да ги декорираш с бижута.  Акцентирай  на местата, които желаеш да подчертаеш.
  4. Твърде големите и масивни бижута стоят страхотно на високи дами, но трябва да се избягват от по-едрите момичета – оптически уголемяват точките, на които са разположени. Това важи с особена сила за колиетата. Могат обаче  да се носят умерено големи бижута – именно най-често те придават характер на тоалета по-добре от всички други варианти.  Едрите масивни бижута не са подходящи и за прекалено слаби и дребни фигури, защото изглеждат тежки и деформират цялостната визия на избрания тоалет.

И така, ако си любителка на бижутата, вече спокойно можеш да отговаряш на различни въпроси, които твоите ЕТНО бижута несъмнено ще предизвикват. А ако все още не си се докоснала до великолепието им, КЛИКНИ ТУК и постави началото на една страхотна колекция, с която ще превръщаш и най-обикновената си дреха в стилна и атрактивна визия.